tirsdag 26. oktober 2010

Skinke, ost og sikoriruller


På urteguiden.no kan man lese at sikori er fordøyelsesfremmende og stoffskiftestimulerende. Ordineres ved lever- og gallesykdommer samt nervøse utmattelsestilstander. God mot nyrestein og innvollsormer. I likhet med løvetann virker den urindrivende og kan brukes mot revmatisme og gikt fordi den fjerner urinsyre fra kroppen.


Ingredienser:
1 blomkål
4 sikori
1/2-1 dl fløte
smør
salt
pepper
revet muskat
1/2-1 ss sennep
8 skiver ost
8 skiver skinke

Fremgangsmåte:
Rens og skjær blomkålen i biter. Kok bitene møre i lettsaltet vann.
Skjær bunnen av sikoriene og fjern eventuelle stygge blader. Skjær de i to på langs og fjern den bitre kjernen (trekanten). Kok sikorien i lettsaltet vann i ca 5 minutter. La vannet renne av i et dørslag.
Hell vannet av blomkålen, tilsett fløte, smør, pepper og muskat og mos til en glatt purè. Rør inn sennep og bre mosen i bunnen av en ildfast form.
Lag ruller ved å starte med en osteskive, legg på skinke og deretter en halv sikori. Rull sammen og legg oppå blomkålmosen.
Stek i ovnen ved 200 grader i ca 25 minutter.

Ønsker du en raskere utgave, til lunsj f.eks, kan du droppe blomkålmosen, og heller smøre litt sennep på osten, før du legger på skinke og sikori og ruller sammen.


* * *

* * *

7 kommentarer:

 1. Dette var en spennende oppskrift :-) Har aldri smakt sikori før, har bare sett den i butikken. Hva smaker den?

  SvarSlett
 2. Nei, hva smaker det... som en litt bitter salat kanskje.. men sammen med skinka og osten blir det en veldig god kombinasjon :o)

  SvarSlett
 3. Det må testes:-) Fin blogg foresten!!!

  SvarSlett
 4. Belgisk versjon av dette er skinke rundt sikorien, og så lage kvit saus over med ost på toppen, for så å gratinere i omnen. Det er også veldig godt.
  Sikorien er ikkje etandes rå etter mi meining, altfor bitter. Men hugs alltid å få GUL sikori, ikkje GRØN, då har den sett sollys og blir enda bitrare.
  Noko anna som er godt er å skjere sikorien i småbitar (la også kjerna vere med, men skjer av rotenden), putt i kasserolle med smør, litt vatn, salt, pepar og søtt (vanlegvis sukker, men eg har prøvd med splenda, det funkar fint) og la det stå og småkoke og stue seg til det er nesten som ein slags mos. Det smakar då bittersøtt og er veldig godt til kjøt, til dømes vilt.

  SvarSlett
 5. Janicke: Takk for det :o)

  Furine: Det hørtes godt ut!! Og takk for flere tips til bruksområder for sikorien, det er ikke en grønnsak jeg er veldig kjent med :o)

  SvarSlett
 6. Dette hørtes skikkelig godt ut. Må prøve det en av de nærmeste dagene, tror jeg :)

  SvarSlett
 7. Håper det faller i smak, Silje :o)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...