Ingredienser

Noen av ingrediensene jeg bruker er kanskje ukjente for enkelte, så derfor lister jeg de opp her, og skriver hvor man får tak i dem.

Bakemiks og soyaprotein brukes ved baking og som erstatning for mel og potetmel når du skal lage f.eks kjøttkaker.

Bakemiksen er laget av melkeprotein og glutenprotein fra hvete. Den inneholder 8 g karbohydrater pr 100 g vare.

Soyaproteinet er laget av ikke genmodifiserte soyabønner, og inneholder 2,8 g karbohydrater pr 100 g vare.

Fåes i enkelte Meny-butikker og på ketolyse.no
 BakePro
er et protein som er spesielt utviklet for å kunne bake og lage mat med.
Det tåler varme opp til 200° C. BakePro har en proteinprosent på 80 g, fett 4 g og karbohydrater 6 g. Ca 25% av tørringrediensene kan byttes ut med BakePro.

BakePro fåes hos gymgrossisten.com, og kan også kjøpes i enkelte helsekostbutikker i Sverige.


Aman Prana raw økologisk kokosnøttmel er pulverisert fiber av kokosnøttkjøtt. Det er rått og rikt på enzymer (ikke varmebehandlet over 40 grader), ikke søtet, lav på kalorier, økologisk, uten gluten og er en rik kilde til fiber og mange viktige næringsstoffer. Brukes som erstatning for mel ved baking, og er egnet til å erstatte 10-25% av hvetemel i tradisjonelle bakeroppskrifter. Inneholder 4 g karbohydrater pr 100 g vare.

Kokosnøttmel fåes i enkelte helsekostbutikker og kan bl.a bestilles hos super-nature.no.FiberHusk inneholder 100 % pulverisert psylliumfrøskall. De gelébyggende fibrene i psyllium har lignende egenskaper som gluten i forbindelse med baking. Den suger opp væske og sveller, og på den måten bindes deigen sammen. FiberHusk inneholder ikke karbohydrater, og er helt smaks- og luktfritt.

Fåes hos de fleste velassorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker.

Fibrex er et fiber, laget av sukkeroefiber. Fibrex er naturlig fri for gluten og er derfor en naturlig fiberkilde for glutenfri diett. Den høye vann-lagringskapasiteten gjør Fibrex til et utmerket råstoff i bakervarer og i matlaging for å få opp fiberinnholdet. Kan også med fordel anvendes som strøbrød. Brød kan få forlenget holdbarhet. Bland Fibrex i Müsli og du har høyere fiberinnhold. Inneholder 5,5 g karbohydrater.

Fibrex fåes hos enkelte velassorterte dagligvarebutikker, og kan bestilles hos Allergimat.no
Pofiber er et kostfiber, laget av tørkede fibre fra poteter. Den inneholder relativt lite karbohydrater, 12 g, og egner seg godt søm strøbrød.

I likehet med Fibrex fåes den hos enkelte velassorterte dagligvarebutikker, og kan også bestilles fra Allergimat.no

Gluten er et protein som finnes i de vanlige kornsortene, særlig i hvete, og som gjør at deigen blir elastisk. Glutenmel hjelper deg å få god konsistens på dine brød selv om de er svært grove, og hjelper også til med heving av gjærdeiger. Glutenmel inneholder 20 g karbohydrater.

Fåes i de fleste helsekostbutikker.

Hermesetas lettstrø er et søtningsmiddel bestående av en blandning av aspartam och acesulfam-K. En teskje Hermesetas lettstrø (0,5 g) søter like mye som en teskje sukker (ca 4 g), og inneholder 56 g karbohydrater pr 100 g.

Hermesetas flytende består av en blanding av natriumsakkarin och cyclamat. 10 dråper (0,5 ml) søter like mye som en ts (5 g) sukker. Hermesetas flytende inneholder ingen karbohydrater.

Både lettstrø og flytende egner seg godt til matlaging og baking.

Jeg har dessverre kun funnet Hermesetas i svenske dagligvarebutikker.


Johannesbrødkjernemel (JBKM) er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel, utvunnet av frøene i frukten til Johannesbrødtreet. Brukes i grove brød, til tykning av supper og sauser, desserter, kakefyll og til iskrem. JBKM inneholder ikke karbohydrater.

Fåes i de fleste helsekostbutikker.


Mandelmel er finmalte avskallede mandler. Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke Mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet. Innheholder 4 g karbohydrater.

Mandelmel fåes i de fleste helsekostbutikker, og kan bestilles hos funksjonellmat.no
Splenda er laget av søtningsmiddelet sukralose, og kan erstatte sukker i både matlaging, baking, sylting, på frokostblandinger og i varme og kalde drikker. Splenda innholder 97,7 g karbohydrater, og 100 g splenda tilsvarer en kilo sukker.

Natreen består av cyklamat og sakkarin, og har samme bruksområder som Splenda. Inneholder 87,8 g karbohydrater.

Både Splenda og Natreen fåes i de fleste dagligvarebutikker.


Sukrin er et 100% naturlig produkt, basert på sukkeralkoholet Erythritol. Erythritol finnes naturlig i bl.a. pærer, meloner og sopp. Inneholder ikke karbohydrater.

SukrinMelis er Sukrin i finmalt form, og løser seg lettere opp enn Sukrin.

Både Sukrin og SukrinMelis fåes i de fleste helsekostbutikker, og kan også bestilles på funksjonellmat.no

Sojamehl brukes som erstatning for mel. Det er glutenfritt og inneholder 3,1 g karbohydrater pr 100 g vare.

Fåes i de fleste helsekostbutikker og i enkelte velassorterte dagligvarebutikker.
100% rent økolgisk vaniljepulver av ekte Bourbon vanilje.

Finnes i flere varianter, og fåes i de fleste helsekostbutikker.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...