fredag 31. desember 2010

Spicy chiliform


4 porsjoner:


Ingredienser:
150-200 g syltede grønne chili
400 g kjøttdeig/karbonadedeig
1/2 hakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ts chilipulver
2 ts oregano
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
1 ts koriander
1/2 ts cumin
1/2 ts salt
1 boks hakkede tomater
100 g minimais i ringer
1 liten boks refried beans
3 dl revet cheddar ost
4-5 hakket cherrytomat
4-6 hakket vårløk


Fremgangsmåte:
Del de grønne chiliene på langs og fjern frøene. Legg deretter de halve chiliene i bunnen av en ildfast form.

Stek kjøttdeig og løk. Tilsett hvitløk og krydder mot slutten av steketiden.
Ha i hermetiske tomater og la koke i 2-3 minutter.

Ha kjøttet over chilien. Legg deretter på minimais og bønner. Strø til slutt over revet ost.

Stek i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

La retten hvile i 5 minutter før du topper med tomater og vårløk.

Server gjerne med tacosaus og rømme.

Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften.


* * *





* * *

torsdag 30. desember 2010

Porsjonssmuldrepai


Med "smuldredeig" og bær i fryseren har du alltid noe raskt å servere uventede gjester.



Ingredienser:
Smuldredeig:
100 g mandelmel
1/2 ts bakepulver
50 g kaldt smør i små terninger
3 ss søtning


1 porsjon:
50-75 g frosne bær
1-2 ts søtning
1/4-1/2 ts vaniljepulver
50-75 g frossen smuldredeig



Fremgangsmåte:
Smuldredeig:
Ha mel og bakepulver i en bolle.
Ha i smør og bruk fingrene til å smuldre det inn i deigen.
Rør deretter inn søtning. Deigen skal ha havregryn-konsistens.
Ha deigen i en pose og legg den i fryseren.

Smuldrepai:
Ha bær i en porsjonsskål som tåler varme.
Dryss søtning og vaniljepulver over bærene og rør sammen.
Strø over frossen smuldredeig og stek ved 200 grader i 15-20 minutter.

Server gjerne med pisket krem eller pisket rømme med vaniljepulver og litt søtning.


* * *





* * *

lørdag 25. desember 2010

Kryddernøtter




Ingredienser:
200-250g nøtter
1 eggehvite
1 1/2 ss sukrin
1/2 ts chilipulver
1/2 ts kajennepepper
1/2 ts kanel
1/2 ts salt


Fremgangsmåte:
Ha eggehvite i en bolle og og visp lett. Rør inn sukrin, chilipulver, kajennepepper, kanel og salt.

Ha nøttene i bollen og rør godt så alle nøttene blir dekt av krydder.

Fordel blandingen på en bakepapirkledd stekeplate, og rist nøttene i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. Rør litt innimellom.


* * *



* * *

fredag 24. desember 2010

Punsjestenger



Med denne søte oppskriften ønsker jeg alle som er innom en riktig god jul!!


10-12 stykker:


Ingredienser:
3 dl kakesmuler* (gjerne sjokoladekake)
1 ss smør
2 ts kakaopulver
noen dråper romessens
500 g marsipan**
(konditorfarge)
150 g smeltet sjokolade



Fremgangsmåte:
Bland kakesmuler, smør, kakaopulver og 50 g marsipan i en foodprocessor. Kjør til du får en myk og jevn deig. Smak til med romessens. Trill deretter ut deigen til små pølser.

Kjevl ut resten av marsipanen og kle hver pølse med marsipan.

Dypp hver side av stengene i smeltet sjokolade og legg dem på et bakepapir. Avkjøl i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Oppbevar i kjøleskapet.



*)Jeg lagde 2/3 av denne oppskriften. I stedet for vaniljesauspulver tilsatte jeg litt kakao. Jeg la hele røra på bakepapir og stekte den i ovnen. Det ble mer enn nok kakesmuler, og neste gang jeg skal lage denne oppskriften skal jeg lage større porsjon med punsj.

**)Marsipan kan du for eksempel lage etter denne oppskriften. Jeg tilsatte i tillegg litt tragant (fåes på apotek). Tragant gjør marsipanen seigere og lettere å jobbe med.


* * *




* * *

onsdag 22. desember 2010

Myke pepperkakekjeks




Ca 30 stk:

Ingredienser:
110 g romtemperert smør
70 g sukrin
10 g splenda
1 egg
250 g finmalte nøtter*
1 ss fiberhusk
1 ts vaniljepulver
pepperkakekrydder**
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt


Fremgangsmåte:
Ha smør, sukrin og splenda i en miksebolle og visp det mykt og porøst. Tilsett egg og rør godt sammen.

Ha finmalte nøtter, fiberhusk, vaniljepulver, 1 1/2 ts pepperkakekrydder, bakepulver og salt i bakebollen og bland det sammen til en jevn deig. Sett deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Ha 3 ss sukrin eller splenda (eller en blanding) sammen med resten av pepperkakekrydderet og bland godt.

Lag boller av ca 1 ts deig og rull dem i sukker/krydderblandingen. Trykk bollene litt flate og sett dem på en bakepapirkledd stekeplate.

Stekes ved 180 grader i 10-14 minutter.


*)Jeg brukte 150 g skoldede mandler og 100 g hasselnøtter.

**)Pepperkakekrydder:
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
1/2 ts nellik
1/4 ts pepper



Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften fra Passion 4 baking.

* * *







* * *


søndag 19. desember 2010

Mandelkjeks med sitron



Ca 25 stk:

Ingredienser:
200 g finmalte, skåldede mandler
75 g sukrin
10 g splenda
revet skall av en sitron
1 ss bakemiks
1 ts bakepulver
3 eggehviter

mandelflak til pynt (kan sløyfes)


Fremgangsmåte:
Skåld mandlene og kjør dem i en mandelkvern eller blender etter at de har tørket noen timer (gjerne fra dagen før).

Bland de malte mandlene, sukrin, splenda, sitronskall, bakemiks og bakepulver i en bolle.

Pisk eggehvitene stive i en ren bolle. Vend eggehvitene inn i mandelmassen til du har en myk og sammenhengende masse.

Lag små kuler ved hjelp av en fuktet teskje og hånden din, og legg kulene på en bakepapirkledd stekeplate. Klem kulene litt flate og strø på noen mandelflak. Klem mandelflakene litt fast.

Stek midt i ovnen ved 200 grader i 10-14 minutter. Ikke stek for lenge, kjeksene skal være litt myke.

Avkjøl på rist, og oppbevar i en tett boks.


Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften fra Trines mektige matblogg.


* * *





* * *


lørdag 18. desember 2010

Blomkålmos med karamellisert løk



3-4 porsjoner:

Ingredienser:
1 liten blomkål i biter
1 grovhakket løk
1-2 fedd revet hvitløk
3/4 dl fløte
2 dl revet ost
smør
salt
pepper
2 ts tørket persille (eller 2 ss fersk)


Fremgangsmåte:
Rens blomkålen, del den i grove biter og kok den mør i lettsaltet vann.

Rens og grovhakk løken. Smelt godt med smør i en panne eller kjele og ha i løken. Strø over litt salt og pepper. Skru ned varmen og stek løken i ca 20 minutter. Rør innimellom og tilsett mer smør om det blir for tørt. La hvitløken steke med de siste minuttene.

Varm opp fløten til kokepunktet. Tilsett blomkål og halvparten av løken. Bruk en stavmikser og kjør til du får en myk og glatt blanding. Rør deretter inn resten av løken, revet ost, litt smør og persille. Smak til med salt og pepper.

Her har jeg servert mosen med stekte chilipølser fra Jacob's.


* * *





* * *

fredag 17. desember 2010

Karamellskum med sjokoladetrekk



Ingredienser:
1 dl vann
1 dl bjørkesøt (xylitol)
1/2 dl sukrin
1 1/2 ts sukkerfri karamellsirup* (eller ev. honning)
1 1/2 ss gelatinpulver
1 eggehvite
3/4 ts vaniljepulver

175-200 g smeltet sjokolade


Fremgangsmåte:
Kle en form (ca 16x16 cm) med aluminiumsfolie og smør den med olje.

Rør sammen 1/2 dl vann, bjørkesøt, sukrin og karamellsirup i en liten kjele. Kok opp uten omrøring og la det koke til det blir gulbrunt (ca 15 minutter).

Ha i mellomtiden resten av vannet i en dyp bolle og dryss gelatinpulver jevnt over vannet. Varm opp over vannbad til gelatinen har smeltet. Fjern bollen deretter fra varmen.

Ha eggehviten i en ren bolle sammen med en klype creme of tartar eller en dråpe eddik. Visp eggehviten til du får myke topper.

Når sirupsblandingen har blitt gulbrun heller du blandingen i bollen med gelatin. Det vil skumme opp ganske mye, derfor en dyp bolle. Pisk sammen når skummingen har roet seg.

Hell sakte sirupsblandingen i eggehviten mens du hele tiden visper. Ha deretter i vaniljepulver.
Fortsett å vispe til blandingen er seigtflytende og stiv (5-10 minutter).

Hell blandingen straks i den smurte formen, den begynner å stivne raskt, og fordel blandingen med en smurt slikkepott.

Dekk over formen og la den stå på kjøkkenbenken i 6-8 timer (gjerne over natta).

Ta skumblandingen ut av formen og skjær i firkanter, jeg fikk 24 stykker. Smelt sjokolade over vannbad og dypp skumrutene i sjokoladen. Ha de på bakepapir og la de stå kaldt til sjokoladen er stivnet.

Oppbevares i kjøleskap.

*)Jeg brukte Monin sukkerfrie karamellsirup, kjøpt hos Alt om bar i Bygdøy Allè 7 i Oslo. Produktet kan også kjøpes i nettbutikken.
Når jeg først var der kjøpte jeg også sukkerfri vaniljesirup som jeg skal prøve i en oppskrift i løpet av helga.

Næringsinnhold i karamellsirupen, pr 100 g:
kcal: 34,5
protein: 0 g
karbohydrat: 16,8 g
fett: 0,4 g

En teskje veier ca 5 g, dvs at en teskje er 0,8 g karbo




* * *









* * *
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...